ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΠΕΡΑ

του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΦΙΔΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ - ΘΥΣΙΑ - ΛΥΤΡΩΣΗ

 

 

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1999      Παράσταση (δραματοποιημένη μορφή) με τη «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων κ. Δημ. Αβραμόπουλου.
Η Βυζαντινή Όπερα «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου.
Ερμηνευτές: Γρ. Βαλτινός, Μ. Σοντάκη, Ν. Γουάινμπεργκ, Χρ. Κάλοου.
Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών. Παραδοσιακά όργανα.
Χορωδία Εθνικού Ωδείου.
Ενορχήστρωση-Διεύθυνση: Γιάννης Μπουφίδης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Βαρβάρα Δούκα
Σκηνογραφική επιμέλεια: Πάνος Παπαδολιάς.  Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Χανιωτάκη

Χαιρετισμός Δημάρχου Αθηναίων κ. Δημ. Αβραμόπουλου
“Η πίστη στο Θεό, πηγή ενέργειας και κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, ενέπνευσε τη φαντασία του  Έλληνα καλλιτέχνη για δημιουργήματα, που περικλείουν ατόφια την ελληνορθόδοξη ψυχή και δείχνουν δρόμους αναζήτησης της αλήθειας.
Στη Βυζαντινή Όπερα «ΣΤΑΥΡΩΣΗ», ο εμπνευσμένος συνθέτης Γιάννης Μπουφίδης, με σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες του λαού μας και απόλυτη προσήλωση στη βυζαντινή τεχνοτροπία, επιθέτει τη δική του προσωπική σφραγίδα στην παράδοση, μέσα από το έντεχνο φεγγοβόλημα μιας εσωτερικής παρόρμησης, δημιουργικής σκέψης, πνευματικής καλλιτεχνίας και εθνικής ανάτασης. Η σύνθεσή του διασταυρώνει συμβολισμούς και αξίες του λαού μας.
Η Αθήνα, η Πρωτεύουσα του Ελληνισμού και Μητρόπολη του Ελληνικού Πνεύματος, τιμά και τιμάται από αυτό το ανώτερο και υπερβατικό έργο τέχνης και σας καλεί απόψε εδώ, να πορευτούμε μέσα από την αδιαίρετη ενότητα του Θείου και του ανθρώπινου, στο μουσικό οδοιπορικό από το Γολγοθά προς την Ανάσταση”.
                                           
                            
Απονομή τιμητικής πλακέτας στο συνθέτη Γ. Μπουφίδη από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημ. Αβραμόπουλο για την προσφορά του στον πολιτισμό

“Σας συγχαίρω για το έργο σας Βυζαντινή Όπερα «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» και για την επιτυχημένη συναυλία σας στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Εύχομαι ο Θεός να ευλογεί και να ενισχύει τη ζωή και το έργο σας”
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
   Χριστόδουλος,  17/05/99

 

Ημερήσιος τύπος (τίτλοι)

Γρηγόρης Βαλτινός «Χριστός» για μια μέρα
“…Η Βυζαντινή Όπερα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μια ευλαβική προσέγγιση στο θέμα. Ευλαβική όχι μονάχα με την έννοια της θρησκευτικότητας, αλλά και με την έννοια της μουσικότητας…”
ΕΘΝΟΣ  3/4/1999

Βυζαντινή  Όπερα από τον Γρηγόρη
“…κλασικό έργο, που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το μήνυμα των Αγίων Ημερών του Πάσχα και ταυτόχρονα διαχρονικό…”
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ  3/4/1999

Το έργο μου είναι υπερφυλετικό
“...Ο Γιάννης Μπουφίδης είναι ένας αθόρυβος «εργάτης» της Ορθοδοξίας…”
Η ΒΡΑΔΥΝΗ  3/4/1999

Ο Συνθέτης που συγκίνησε τη Χίλαρι
“…η Βυζαντινή Όπερα «Σταύρωση»  που έκανε το γύρο του κόσμου και εντυπωσίασε τη Χίλαρι Κλίντον, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας (…) μια καθαρά αφηγηματική μουσική δουλειά που απευθύνεται στο ευρύ κοινό δίχως να ξεπέφτει σε κοινότυπο γούστο. Μια κατάθεση ενός Έλληνα καλλιτέχνη απέναντι στο χώρο και τον τόπο του και στην ενέργεια που ο τόπος αυτός παράγει. Ένα βαθύ έργο που υπερασπίζεται τη μνήμη, τους ανθρώπους καθώς και το θείο στοιχείο…”
TV SHOW TIME 3/4/1999

Όπερα και Θρησκευτική κατάνυξη
“…ο δημιουργός Γιάννης Μπουφίδης, σεβόμενος την πλούσια μουσική παράδοση και κληρονομιά του τόπου μας, δημιουργεί διαμορφώνοντας ιδιαίτερα προσωπικό ύφος, αντάξιο της βαριάς ελληνικής κληρονομιάς…”
ΤΟ ΒΗΜΑ  6/4/1999

Η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ»
“…έργο με διεθνή παρουσία που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, είναι ένα οδοιπορικό προς το θείο πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου…”
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) 6/4/1999

Ήχοι Βυζαντίου στο Κολλέγιο Αθηνών
“…μέσα από το μουσικό οδοιπορικό προς το πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου της Βυζαντινής Όπερας ξεπηδά η κραυγή της έκστασης της λατρείας,  μυστηριακά θαρρείς, καθώς οι εξωπραγματικές διεγέρσεις της ψυχής που ξεχύνονταν από τη συμφωνική δημοτική ορχήστρα δεν αρκούν για να περιγράψεις τη διαρκή αυτοαναγέννηση από λάμψεις του φωτός όταν οι ηχητικές επιφάνειες με τους ιριδισμούς τους οδηγούν τη ψυχή στην έκσταση και την ανυψώνουν μακριά από τον επίγειο κόσμο…Η αισθητική ηχητική έκφραση δεν περιορίζεται στην ισορρόπηση του κόσμου μέσα στην φαντασμαγορία, αλλά συνενώνεται ποιητικά με τα μιμικά στοιχεία δυνατών ερμηνευτών των πρωταγωνιστικών ρόλων…”
ΑΘΗΝΑΪΚΗ 7/4/1999

Μουσικό οδοιπορικό προς τη «ΣΤΑΥΡΩΣΗ»
“…έργο που κατάφερε να σμίξει αρμονικά και δημιουργικά την πλούσια βυζαντινή μας παράδοση με τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική…”
ΝΙΚΗ 7/4/1999

«ΣΤΑΥΡΩΣΗ»  για τη Μεγ. Τετάρτη     
“…ένα μουσικό οδοιπορικό προς το πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου…”
SPORTIME  7/4/1999

ΣΤΑΥΡΩΣΗ, ένα μουσικό οδοιπορικό προς το Πάθος και την Ανάσταση (…), βυζαντινός απόηχος του διαχρονικού ελληνισμού με υπερφυλετικό και πανανθρώπινο μήνυμα, κατάφερε να «σμίξει» την πλούσια βυζαντινή μας παράδοση με τους τρόπους της Δυτικής μουσικής..”
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ   8/4/1999

Ουράνια μελωδία
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ  9/4/1999

Αδιαίρετη ενότητα
“…σπουδαίες ερμηνείες και ένα μεστό, ποιητικό, σχεδόν θρησκευτικό σκηνικό όραμα, μια εύθραυστη, συγκινητική χειρονομία αναζωπυρώθηκε σε ατμόσφαιρα κατάνυξης (…) το υποδειγματικό μίγμα των παραδοσιακών και συμφωνικών ήχων, με απόλυτη προσήλωση στη βυζαντινή τεχνοτροπία και στην απόδοση του θείου λόγου της εκκλησιαστικής υμνολογίας δημιούργησε ένα θείο άκουσμα.  Η υποκειμενικότητα και το μύχιο, καθώς ξεγλιστρούν προς το μυστήριο ενυπάρχουν στις αφηγήσεις των εξιδανικευμένων μονολόγων, πλάι στις δυνατές κορυφώσεις, που οφείλουν πολλά στη Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών και τα παραδοσιακά όργανα”.
ΑΘΗΝΑΪΚΗ 14/4/1999

Κατάνυξη στο Κολλέγιο
“…στο κατάμεστο κολλεγιακό θέατρο το κοινό υποδέχτηκε με μυσταγωγική προσήλωση τη σκηνική αυτή έκφραση του θείου δράματος…”
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 14/4/1999

Σε παραδοσιακό και συμφωνικό ήχο η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ»
“…σε κατανυκτική ατμόσφαιρα το κοινό του κατάμεστου θεάτρου απόλαυσε τη σύνθεση του Γιάννη Μπουφίδη, ένα συνδυασμό παραδοσιακού και συμφωνικού ήχου…”
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 14/4/1999

Οδοιπορικό προς …το Πάθος
“…μοναδική ατμόσφαιρα στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών…”
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 15/4/1999

Κατάνυξη στο Κολλέγιο
“…με πνευματική ανάταση και μυσταγωγική προσήλωση το κοινό έζησε μια σύγχρονη και ιδιότυπη περίπτωση μελικής και σκηνικής έκφρασης του βυζαντινού ύφους που κορυφώθηκε με την ταυτόχρονη εκτέλεση των δύο παιάνων του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Ο συνθέτης με απόλυτη προσήλωση στη βυζαντινή τεχνοτροπία και στην απόδοση του θείου λόγου της εκκλησιαστικής υμνολογίας δημιούργησε ένα θείο άκουσμα, με το συνδυασμό παραδοσιακών και συμφωνικών ήχων…”
ΒΡΑΔΥΝΗ 18/4/1999

Η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» του Γιάννη Μπουφίδη  Ύμνος στην Ανάσταση
ΚΕΡΔΟΣ 

Πανανθρώπινη «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» στο Κολλέγιο Αθηνών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  31/3/1999

Η  «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» του Γρηγόρη Βαλτινού
ΕΞΟΥΣΙΑ 5/4/1999

«ΣΤΑΥΡΩΣΗ» στο Κολλέγιο
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) 6/4/1999

Με ορχήστρα και χορωδία η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» στο Κολλέγιο
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 6/4/1999

Η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» ως όπερα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  6/4/1999

Easter Byzantine opera staged
ATHENS NEWS 6/4/1999

Βυζαντινή «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» στο Κολλέγιο Αθηνών
Η ΒΡΑΔΥΝΗ  6/4/1999

Η Όπερα της «ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ» και Ρέκβιεμ του «Βέρντι»
ΤΑ ΝΕΑ  7/4/1999

Ήχοι κατάνυξης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/4/1999

Οδοιπορικό προς την Ανάσταση
ΕΞΟΥΣΙΑ  9/4/1999

παρουσιάσεις και περιεχόμενα Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη

Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη
 
Σταύρωση του Γιάννη Μπουφίδη