ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003   Συναυλία (πρώτη εκτέλεση - αποσπάσματα) στην Αίθουσα AULA του Πανεπιστημίου Αθηνών με την ευκαιρία της τελετής επίδοσης τιμητικού αφιερώματος στον καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη

19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003 Συναυλία (πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση) στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης, αφού ανέγνωσε χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, παρουσίασε με ιδιαίτερα τιμητικά σχόλια τους δημιουργούς του ορατορίου, καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη και συνθέτη Γιάννη Μπουφίδη.

“…Η φιλοσοφική τραγωδία του καθηγητή Κώστα Μπέη ενέπνευσε έναν εκλεκτό Έλληνα μουσουργό το Γιάννη Μπουφίδη που συνέθεσε τη μουσική δημιουργία  - ορατόριο - που σήμερα παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση…”
(Από την ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Γ.  Μπαμπινιώτη)

Απήγγειλαν  ο κορυφαίος δάσκαλος της Ελληνικής Θεατρικής Σκηνής Λυκούργος Καλλέργης και  η Τζένη Κολλάρου και ερμήνευσαν η Μυρσίνη Κατσιναβάκη (σοπράνο), η Σοφία Καπετανάκου (μέτζο σοπράνο), ο Γιώργος Φανάρας (τενόρος) και ο Κωστής Κωνσταντάρας (βαρύτονος). Συμμετείχαν η πολυμελής Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ,  υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Γιάννη Μπουφίδη.

Παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς, ο Γ.Γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας      κ. Κ. Αιλιανός, ο Γ.Γ.. του Υπουργείου Δημ. Διοίκησης καθηγητής Παν. Γεωργιάδης., ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης, οι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Στ. Πατεράκης και Αθ. Κρητικός, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δ. Γουργουράκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ιωάννης Λασκαρίδης,
Επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρ. Πάγου Ιωάννης Γρίβας, οι πρ. Υπουργοί Γεώργ-Αλέξ. Μαγκάκης,  Μιχ. Σταθόπουλος,  Γεώργιος Κουμάντος, ο πρ. Αντιπρ. Αρ. Πάγου Γεώργιος Βελής κ.α. Επίσης ο γνωστός Ιάπωνας Πανεπιστημιακός καθηγητής Hideo Nakamoura, ο Ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης καθώς και πρυτάνεις, κοσμήτορες και πλήθος καθηγητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

“…ένα εντελώς ξεχωριστό βίωμα ήταν τα CD από το «Ώρα απιέναι». Η δύναμη της έκφρασης και η διεισδυτικότητα της μουσικής του Γιάννη Μπουφίδη μου άρεσε πάρα πολύ (…)”
Καθηγητής Christian – Albrechts
Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Κίελου,  15/03/2004


20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004, Παρουσίαση του έργου στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης (Στοά του Βιβλίου)

“…Στην εποχή μας δεν γράφονται ορατόρια (…) εδώ, στην Ελλάδα έγινε ένα ορατόριο, ένα σπουδαίο έργο με καταπληκτικό αποτέλεσμα, μια τέλεια μέθεξη: ελληνικό ακρόαμα με δυτική εναρμόνιση (…)
Από την ομιλία του Διευθυντή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ  Σεραφείμ Φιντανίδη

“…Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό μου στο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μπουφίδη για τη μουσική ανάδειξη, το ορατόριο που δημιούργησε με το έργο «Ώρα απιέναι».Μια μουσική εργασία πολύτιμη, που δίνει μια άλλη ποιότητα και διάσταση στο σπουδαίο αυτό ποιητικό έργο του Κώστα Μπέη (…)
Από την ομιλία του Δασκάλου της θεατρικής σκηνής, ηθοποιού πρώην βουλευτή  Λυκούργου Καλλέργη

“…Με τον ποιητικό λόγο του Κώστα Μπέη και την ορατοριακή μουσική του Γιάννη Μπουφίδη ζούμε μια ιστορική στιγμή για την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή (…)
Από την ομιλία του Ηθοποιού  Γρηγόρη Βαλτινού

“…Η κλασική συμφωνική μουσική, στην οποία κατ’ αρχήν εντάσσεται το ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη, σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από διδαχή. Είναι ένας ηθικός τρόπος ένταξης στην παγκόσμια κοινότητα. Για την Ελλάδα σημαίνει την ένταξη σε ένα συγκεκριμένο διεθνές πλαίσιο κουλτούρας (…) Ανήκει στην Εθνική Σχολή με την ευρύτερή της έννοια. Είναι συμφωνική μουσική με εθνικό υλικό. Στο έργο του Γιάννη Μπουφίδη ο χώρος είναι συναυλιακός, η μουσική παράδοση είναι κατ’ αρχήν βυζαντινή. Και με αυτό το δείγμα ο συνθέτης αντιστοιχεί την αρχαία εικονοποιία του ποιητή Κώστα Μπέη (…)”
Από την ομιλία του Δικηγόρου, Μουσικολόγου  Κωστή Δεμερτζή

"....Όμως η παράδοση νοείται άμεσα από τη σκοπιά του παρόντος , το οποίο τη φωτίζει και την καταξιώνει. Στην ουσία έχει τόσο βάθος, όσο και το εκάστοτε παρό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις το παρόν στον τόπο μας δεν χαρακτηρίζεται από το βάθος του. Δεν φωτίζει. Δεν καταξιώνει. Η απαιτητική μουσική δημιουργία στον τόπο μας είναι παρεξηγημένη, περιχαρακωμένη, καταδικασμένη να συμβαδίζει ασφυκτικά με ψυχική φθορά, πικρία πολλή και θυσία ανυπέρβλητη. Η πολιτεία είναι απρόθυμη να στηρίξει και όταν το επιχειρεί, έχει τα δικά της αβασάνιστα αλλά και υστερόβουλα εκάστοτε κριτήρια. Οι λεγόμενοι χορηγοί, εκφυλισμένη έννοια στις μέρες μας, «χορηγούν» με τα δικά τους ανταποδοτικά αγοραία μέτρα και σταθμά. Οι ελληνικές παραγωγές, μίζερες και απροστάτευτες, παράλληλα όμως εμείς, δεινοί επικριτές προς τις ξενόφερτες (με ή χωρίς εισαγωγικά) παραχαράξεις της ιστορίας μας.
Κάτω από αυτές τις εξωγενείς συνθήκες, ο Έλληνας δημιουργός, προικισμένος με την ενσυνείδητη επιλογή να υπηρετήσει την τέχνη του, στη Χώρα του, καλείται να περπατήσει το μοναχικό δρόμο της δημιουργίας, αντιμέτωπος με τα δικά του εσωτερικά διλήμματα (…)”

Από την ομιλία του Συνθέτη Γιάννη Μπουφίδη

“…Τώρα που το ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη «Ώρα απιέναι», ολοκληρωμένο, βγαίνει από τους τόμους με τις παρτιτούρες, και με τις μελωδίες του ανεβάζει το νου και την καρδιά μας σε άλλα αισθητικά ύψη, νιώθω πηγαία την ανάγκη να εκφράσω και από αυτήν εδώ τη θέση τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη μου στον εμπνευσμένο συνθέτη για τη θεσπέσια πνοή που έδωσε στους στίχους μου, όπως επίσης σ’ όλους τους καλλιτέχνες και στους τεχνικούς συντελεστές της εκτέλεσης του έργου. Ιδιαιτέρως οφείλω βαθιά ευγνωμοσύνη στον δάσκαλο της ελληνικής Σκηνής και διακεκριμένο διανοητή Λυκούργο Καλλέργη, για τη συνεχή και απαράμιλλη ερμηνεία του Σωκράτη, με την οποία προικοδοτεί τη θεατρική ιστορία μας, ερμηνεύοντας στο Ηρώδειο την ομώνυμη τραγωδία που έγραψα, πριν από τρία χρόνια. Εύχομαι το τρίτο τούτο ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη να είναι καλοτάξιδο. Είμαι βέβαιος πως η ευαίσθητη ελληνική ψυχή, όταν  θα τ' ακούσει, ανεπιφύλαχτα θα τ' αγαπήσει και θα το τραγουδήσει σ’ ώρες αγωνιστικές, καθώς και σ’ ώρες περισυλλογής και μοναξιάς (..).”
Από την ομιλία του Συγγραφέα του έργου Κώστα Ε. Μπέη


«Ώρα απιέναι» στο Πανεπιστήμιο
“…Ο Γιάννης Μπουφίδης στρέφεται για πρώτη φορά στις Αρχαιοελληνικές μας πηγές, στην προσπάθεια να συμβάλλει στη μουσική τους ανάδειξη, μέσα από μελωδικούς δρόμους ανατολικής τεχνοτροπίας με ενορχήστρωση και εναρμόνιση μονοφωνική και πολυφωνική. Υπάρχουν προσεγγίσεις φιλοσοφικών προβλημάτων, των οποίων η διαχρονικότητα είναι έντονη ως τις μέρες μας, καθώς και αναφορές σε θαυμαστά ηρωικές επιλογές, που ανέδειξαν το Σωκράτη ως τραγικό ήρωα της φιλοσοφίας…”
                                                ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  10/12/2003

Με έμπνευση από τη Δίκη του Σωκράτη
                                                ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  19/12/2003

Σήμερα στο Πανεπιστήμιο το Ορατόριο «Ώρα απιέναι»
                                                ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  19/12/2003

Ορατόριο στο Πανεπιστήμιο
                                                ΑΠΟΦΑΣΗ  19/12/2003

Του Σωκράτη οι αλήθειες
                                                ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  22/12/2003

Το Ορατόριο «Ώρα απιέναι»
                                                ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  12/03/2004

Το νέο ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη «Ώρα απιέναι»
“…Σε μια εποχή, στεγνή από μουσικές δημιουργίες κλασικής μουσικής, ο συμπατριώτης μας συνθέτης Γιάννης Μπουφίδης επιμένει να γράφει ορατόρια
                                                ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ  16/03/2004

Συνέντευξη με το Γιάννη Μπουφίδη
“Πέρα από τη θεματική και τη δύναμη του στοχαστικού στίχου του Κώστα Μπέη, «οδηγός» στην έμπνευσή μου ήταν η ίδια η δομή και η μετρική των στίχων. Έρεαν παράλληλα και αρμονικά με τη ροή των μουσικών οραματισμών μου, σε μελωδικούς δρόμους ανατολικής τεχνοτροπίας…”
                                                Περιοδικό ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  04/2004

Ύμνος στην αρχαία παράδοση
                                                ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  21/12/2004

Ο Σωκράτης εμπνέει
                                                ΑΠΟΦΑΣΗ  21/12/2004

 


25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 16ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας και 16η Διεθνής Συνάντηση Λόγου και Τέχνης στην Αρχαία Ολυμπία (Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας).
Θέμα: «ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΣΩΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ».
Προσφωνήσεις: Εισαγωγική ομιλία. Απονομή τιμητικών διακρίσεων. Εικονική και μουσική παρουσίαση αποσπασμάτων από το ορατόριο του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μπουφίδη από την ομώνυμη φιλοσοφική τραγωδία του Κώστα Ε. Μπέη με τίτλο «Ώρα απιέναι».
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους: L. Rossetti, J. Anton, Κώστα Ε. Μπέη και Γιάννη Μπουφίδη.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης
Δήμαρχος Πύργου κ. Γ. Λιάτσης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
G. Anagnostopoulos, University of California, San Diego
J. Anton, University of South Florida
D. Durst, American University in Bulgaria
Chr. Evangeliou, Towson State University
L. Gerson, St. Michael’s College
A. Anderson, Babson College
R. B. Harris, Old Dominion University
R. Helm, Wake Forest University
H.B. McCullough, Okonagan University College
J. Michelsen, University Of Victoria
F. Miller, Bowling Green State University
L. Cheney, University of Massachusetts, Lowell
J. Murugi, Towson state University

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 Παρουσίαση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου.
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτ. Ελλάδος Ευθύμιο Παπαναστασίου και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Ανδρέα Ζώη.
Προβολή με οπτικοποιημένα αποσπάσματα του έργου.
Ομιλία για το έργο από το συνθέτη Γιάννη Μπουφίδη.
Διάλεξη από τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Ε. Μπέη με θέμα: «Η Δκαιϊκή, Φιλοσοφική, Πολιτική και Θρησκευτική διάσταση της Δίκης και της θανάτωσης του Σωκράτη».

14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 Παρουσίαση στην Αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) από τον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων.
Χαιρετισμός από τον Καθηγητή του Τομέα Φιλοσοφίας Χρίστο Τέζα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χρήστο Πάνο.
Προβολή με οπτικοποιημένα αποσπάσματα του έργου.
Ομιλία για το έργο από το συνθέτη Γιάννη Μπουφίδη.
Διάλεξη από τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Ε. Μπέη με θέμα: «Η Δικαιική, Φιλοσοφική, Πολιτική και Θρησκευτική διάσταση της Δίκης και της θανάτωσης του Σωκράτη».

 

 
 
 
 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
 
ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
 
ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
 
 
Σωκράτης
 
ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
 
ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
 
ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
 
ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ