ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΩΔΗτου ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΦΙΔΗ
Κείμενα - στίχοι: ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΛΑΝΟΥ

 

 

28 ΜΑΪΟΥ 2003  Παράσταση στον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά στα πλαίσια του εορτασμού των Παλαιολογείων. Συνδιοργανωτές ο Δήμος Μυστρά και 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Συντελεστές: Αντιγόνη Βαλάκου (Αφηγήτρια), Γρηγόρης Βαλτινός (Κωνσταντίνος Παλαιολόγος), Νάντια Γουάινμπεργκ, Γιώργος Φανάρας, Ειρήνη Ζώη
Ορχήστρα εγχόρδων (εξάρχων: Π. Δεσποτίδης)
Σολίστες παραδοσιακών οργάνων: Φ. Τσεμπερούλης, Μ. Κουτσαγγελίδης, Γ. Ματσούκας

Χορωδία Εθνικού Ωδείου,  Διεύθυνση: Γιάννης Μπουφίδης

Ενδυματολογικά: Γιάννης Παρθένης  Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μελωδική διαδρομή από το Μυστρά στην Πόλη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  31/05/2003

Εάλω η Πόλις…όμως μπορεί να επιβιώνει στην τέχνη (του Κώστα Ε. Μπέη)
“…Είναι όντως και αυτό το ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη μια μυσταγωγική μουσική σύλληψη, όπως έτσι είναι και το πρώτο του ορατόριο η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ». Άγνωστα και τα δύο στο πλατύ κοινό, που τέρπεται με σκουπίδια, που του σερβίρει η χυδαία αγορά των μέσων μαζικού επηρεασμού (…). Η μουσική του Μπουφίδη συναρπάζει και καθηλώνει τον ακροατή (…) Αυτό το ορατόριο είναι το πρώτο υψηλού επιπέδου αντίδωρο της ελληνικής δημιουργικής σύλληψης απέναντι στην πνευματική αυταξία, την οποία ενέχει η πορεία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς το δικό του Γολγοθά (…) Τολμώ λοιπόν να πω ότι το ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη είναι η υπερήμερη εξόφληση ενός λησμονημένου χρέους προς μια από τις τραγικότερες ηρωικές φυσιογνωμίες της Ιστορίας μας (…) Η Πόλις εάλω. Όμως μπορεί να επιβιώνει το πνευματικό μήνυμα τη πτώσης του βυζαντίου στις μεγάλες συλλήψεις λόγου και τέχνης των δημιουργών μας όπως αυτή του Γιάννη Μπουφίδη”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  11/06/2003

Ορατόριο με σκηνικό το Μυστρά
Η ΑΠΟΦΑΣΗ  29/05/2003

Συμφωνικό έργο για το Μυστρά
ΤΑ ΝΕΑ  29/05/2003

Στα Αλειτούργητα και ηρωικά  του Μυστρά
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ  30/05/2003

Μνήμη Αλώσεως στο Μυστρά
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  30/05/2003

Στο Μυστρά αυλαία με έργο του Γιάννη Μπουφίδη
ΕΘΝΟΣ  30/05/2003

Ξεκινούν στο Μυστρά τα Παλαιολόγεια
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ  31/05/2003

Στα Αλειτούργητα του Μυστρά

ΑΥΡΙΑΝΗ  31/05/2003

Εκπληκτικό ορατόριο στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά
ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ  03/06/2003

Μαγεία κάτω από το κάστρο
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ   03/06/2003

Τα παραλειπόμενα μιας εκδήλωσης
ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ  04/06/2003

Γιάννης Μπουφίδης: Στα Αλειτούργητα του Μυστρά
Η ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ   01/08/2003

“Εάλω η Πόλις, όμως μπορεί να επιβιώνει στην τέχνη…”
Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ  07/08/2003

Ιερή μουσική, ανάσα μέσα στον ορυμαγδό  (του Κώστα Μπέη)
“…Μέσα στον συνεχώς διογκούμενο ορυμαγδό, που όλο και πιο βάναυσα προσβάλλει την αισθητική αλλά και τον αυτοσεβασμό όσων λίγων εξακολουθούν να διαθέτουν μουσική παιδεία και ευαισθησία υπήρξε αναπάντεχη αχτίδα ανάτασης η Ωδή στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (…) Μ’ αυτόν τον πλούτο μουσικών συμβολών ο εμπνευσμένος συνθέτης κατορθώνει μια θαυμαστή συνύπαρξη της υπερβατικής ενόρασης του βυζαντινού μέλους με τους καημούς και το αντάρτικο ήθος του δημοτικού τραγουδιού μας, μέσα στους κόλπους της φινέτσας της ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής (…) Μέσα σ’ αυτό το γενικότερο κλίμα βασανιστικού καύσωνα, όπου στέγνωσαν πια οι πηγές της καλλιέργειας την οποία παραλάβαμε από τα βάθη της ιστορίας μας ο Γιάννης Μπουφίδης, κορυφαίος συνθέτης σοβαρής ελληνικής μουσικής, άγνωστος στο ευρύ κοινό, καθώς αυτό ρυμουλκείται από τους μαυραγορίτες των «πολιτιστικών δρωμένων» του αναξιοπαθούς τούτου τόπου, έγραψε και σταυρώθηκε για να μπορέσει να πάρει στα άξια χέρια του την καλαίσθητη κασετίνα με το τρίτο μεγαλόπνοο ορατόριό του, την «Ωδή στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο» (…) Τέτοια έργα προϋποθέτουν έρωτα για τον πολιτισμό όσων έχουν την ευθύνη εκείνου. Και τέτοιος ρομαντικός έρωτας δεν εντάσσεται στις αρετές του δικού μας κακορίζικου τόπου (…)”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ   05/07/2006

 

Και σε CD η «Ωδή στον Κ. Παλαιολόγο» του Γ. Μπουφίδη
“…Η συνθετική, μορφολογική και ενορχηστρωτική προσέγγιση στο έργο γίνεται με τον ιδιότυπο τρόπο που ο δημιουργός Γιάννης Μπουφίδης μας έχει συνηθίσει από προηγούμενα έργα του («Σταύρωση», «Ώρα απιέναι», κ.α.) που έχουν τύχει μάλιστα διεθνούς καταξίωσης και αναγνώρισης ως σπάνιες και εξαιρετικά επιτυχημένες συζεύξεις της ανατολικής και δυτικής τεχνοτροπίας (…)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ   04/08/2006

 

«Ωδή στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο»  (από τον  Μάνο Παναγόπουλο)
“Γράφτηκε ειδικά για την επέτειο των 550 χρόνων από την Άλωση της Πόλης με πρωτοβουλία του Δήμου Μυστρά (…). Σ’ αυτήν την εποχή που οι αξίες της ζωής γελοιοποιούνται από τα συστήματα παραγωγής της εύκολης δόξας και του πλούτου, σ’ αυτήν την εποχή που οι σημαντικοί δημιουργοί παραγκωνίζονται από τα ευτελή προϊόντα που προβάλλονται στα φώτα των εντυπώσεων, ο συνθέτης Γιάννης Μπουφίδης και η ποιήτρια Ειρήνη Γαλανού μετέτρεψαν τους χτύπους της καρδιάς τους σε ήχους σε λόγους βυζαντινούς.
Έτσι υπάρχουμε! Έτσι αντέχουμε στη φθορά της υποτέλειας (…). Το πνεύμα των Ελλήνων, πνεύμα παντοτινό, αντιστέκεται στην παραφθορά των αξιών μέσα από αυτούς τους ανθρώπους, με το πνεύμα τους κρατούν το φως που λάμπει πάνω από τα ερείπια των αξιών!”
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ 11/2006

 

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
 
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ